Kan inte låta bli att skriva ett par rader om hälsotester. Jag har noterat att det förekommer fler och fler kullar där föräldrarna till valparna inte följt de rekommendationer som rasklubben har gällande hälsotester.

SKK:s regler kräver inte att föräldrarna ska genomgått rasklubbens rekommendationer för att registrera valparna i vår ras. Så även dessa valpar säljs med stamtavla och kan även annonseras på SKK:s Köpa Hund sida.

Det finns ju en anledning till att rasklubben rekommenderar att man hälsoundersöker sina hundar innan de går i avel. Hälsoundersökningarna är till för att så långt det går minimera risken att de valpar som föds att utveckla något av de problem som kan förekomma i rasen.

Det är enkelt att som valpköpare kontrollera att föräldrarna till en tilltänkt valp har genomgått de hälsoundersökningar som rekommenderats. I Sverige är alla tester som görs officiella och redovisade på SKK Hunddata. Är kullen annonserad på SKK:köpa hund så finns det alltid länkar i annonsen till föräldrarna. Hälsoresultaten hittar man under fliken “veterinär”. Finns det inga resultat, så är inga tester gjorda.

Jag har sett flera annonser där man tydligt skriver att föräldrarna är hälsotestade, där en kontroll via Hunddata visat att de inte är det eller att testerna är flera år gamla och ogiltiga. Så mitt bestämda råd är att alltid kontrollera informationen själv!

Jag har även konstaterat att de uppfödare som valt att strunta i rasklubbens rekommendation om hälsotester ofta väljer att inte heller följa den som gäller tikens ålder vid första valpkullen, dvs att en tik ska vara över 20 månader när hon paras första gången. SKK: regler sammanfaller med Djurskyddslagen som säger att en tik inte får paras innan hon är minst 18 månader och på andra löpet. Här kan man läsa om hur SKK tänker.

Jag avslutar med att påtala faran med att leta valp, eller söka referenser på uppfödare via sociala medier. De svar man från främlingar som kanske har helt andra referensramar än man tror. De valpkullar som visas upp (och som i bland mer eller mindre öppet säljs) har inga garantier från någon administratör eller moderator.

Leta valp med sunt förnuft och glöm inte att det är en framtida familjemedlem ni söker, en individ som kommer att vara del i eran vardag under många år!